open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Čak 20 konzervativnih zastupnika želi podnijeti pisma nepovjerenja premijeru Borisu Johnsonu
Prema navodima izvještaja, britanski premijer Boris Johnson na rubu je izglasavanja nepovjerenja nakon ljutitih reakcija iz redova konzervativaca zbog tvrdnji da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave za vrijeme karantina.
19.01.2022. u 07:50
get url
text

Informaciju je prenio Reuters.

Nakon što je Johnson odbacio optužbe svojeg bivšeg savjetnika da je lagao parlamentu o jednoj zabavi, Daily Telegraph i ITV News navode izvore koji kažu da bi potreban broj pisama njegovih vlastitih zastupnika koji pozivaju na izglasavanje nepovjerenja njegovom vodstvu mogao doći u srijedu.

Čak 20 konzervativnih zastupnika koji su svoja mjesta u parlamentu osvojili na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. planiraju podnijeti svoja pisma nepovjerenja Johnsonu, navodi The Telegraph.

Johnsonov ured nije htio davati komentare.

Prije samo dvije godine Johnson je bio miljenik svoje stranke nakon što je osigurao najveću konzervativnu većinu od Margaret Thatcher 1987, što mu je omogućilo da ispuni obećanje da će Veliku Britaniju izvesti iz Evropske unije.

Odnos se brzo pogoršao zbog stalnih otkrića o očitom kršenju strogih pravila izolacije koje je propisao Downing Street.

Kako bi izazvali promjenu vodstva, odnosno izazov, 54 od 360 konzervativnih zastupnika u parlamentu moraju napisati pisma nepovjerenja predsjedniku stranačkog odbora.

Pisma su povjerljiva, a jedina osoba koja će znati koliko je zastupnika napisalo pismo je predsjednik odbora.

Britanski mediji izvijestili su da se najmanje 11 okupljanja održalo u Johnsonovoj rezidenciji u Downing Streetu 10 ili u drugim vladinim odjelima između maja 2020. i aprila 2021. godine, kada su pravila o izolaciji ograničavala koliko se ljudi moglo sastajati u jednoj grupi.

Podrška javnosti je zbog skandala naglo pala i Johnsonu i Konzervativnoj stranci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.