open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Čarobni božićni doživljaj: Žive jaslice u Postojnskoj jami
Postojnska jama u Sloveniji sa Živim jaslicama jedan je od najatraktivnijih božićnih doživljaja na svijetu, što je objektivom danas ekskluzivno na generalnoj probi zabilježio fotoreporter Anadolije.
22.12.2022. u 21:02
get url
text

Postojnska jama jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Evropi i svake godine u njoj bude više od 500.000 turista.

Prva predstava Živih jaslica u Postojnskoj jami prikazana je 1989. godine. Kasnije su Žive jaslice iz Postojnske jame postale poseban spektakl koji je nakon 33 godina tradicije poznat diljem svijeta.

 

Od 25. do 30. decembra posjetioci će imati priliku da dožive pravu biblijsku priču u zapanjujućem okruženju Postojnske jame i prepuste se jedinstvenom bajkovitom ozračju. Više od 150 lokalnih glumaca zajedno s vrhunskim muzičarima od 13.30 sati nadalje svaki dan u spomenutom periodu pripremat će nekoliko prekrasnih božićnih predstava duboko ispod površine zemlje.

Šesnaest prizora iz biblijske priče raspoređeno je po pet kilometara dugoj turističkoj stazi osvijetljenoj s 2.100 šarenih sijalica. Uz tradicionalni božićni sajam i fotografsku izložbu cijeli park Postojnska jama oživljava u blagdanskom ozračju.

Ovogodišnje Žive jaslice ponovo su zasjale uz audiovizualne efekte i kostime čarobnog pozorišta.

 

Postojnska jama se sastoji od kompleksa tunela, galerija i dvorana, a 24.120 metara dugi je prostor od nekoliko jama u blizini Postojne.

Postojnska jama je stvorena erozijom rijeke Pivke, čije su vodene mase tokom dva miliona godina oblikovale njenu unutrašnjost.

Stalna temperatura u unutrašnjosti jame je do prije nekoliko godina iznosila osam stepeni Celzijusa, dok se u zadnje vrijeme kreće između osam i 10 stepeni. Najveća dubina jame je 115 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.