open-navfaktor-logo
search
Ekonomski analitičar
Čavalić o planiranom budžetu Vlade FBiH za robne rezerve, Dodikovom prijedlogu smanjenja stope PDV-a
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira u ovogodišnjem predloženom budžetu FBiH deset puta veće izdvajanje za Federalnu direkciju robnih rezervi. Kako kažu, u cilju ublažavanja posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica. A evo kako taj potez ocjenjuje ekonomski analitičar Admir Čavalić.
16.02.2022. u 21:42
get url
text

Naime, Vlada FBiH planira sa 2 miliona KM, koje je do sad izdvajano godišnje, da budžet za direkciju bude povećan na 20 miliona KM.

Direktor ove direkcije Tončo Bavrka izjavio je kako u FBiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti 30 miliona KM.

VEZANI TEKST - Bavrka: Građane ne treba strašiti poskupljenjima, Vlada FBiH ima dovoljno robnih rezervi

Bavrka je, također, najavio i dodatne mjere i aktivnosti u cilju da se pomogne građanima u zaustavljanju rasta cijena, te je naveko kako stanovništvo FBiH "nema razloga za strah".

Čavalić je u razgovoru za Faktor pohvalio ovaj potez Vlade FBiH. On također navodi kako je sada pravo vrijeme da se aktivira sistem robnih rezervi, kako na federalnom, tako i na kantonalnim nivoima.

- Te ekstra budžete, od 10 posto više, oni su dobili upravo zahvaljujući dijelom inflacije. Rast cijena, proizvoda i usluga uvjetuje da ove godine imamo rekordne iznose prihoda po osnovu indirektnih poreza prije svega. Tako je i dužnost da se na jedan način to vrati populaciji – kazao je Čavalić

On dalje pojašnjava kako robne rezerve ne mogu zaustaviti inflaciju, niti mogu značajno utjecati na inflatorne efekte, koji su prije svega, rezultat globalnih dešavanja. Međutim, Čavalić navodi kako robne rezerve mogu imati značajnu socijalnu funkciju.

- U smislu da se uspostavi sistem vaučera, gdje će se pokušati kroz sistem robnih rezervi zaštititi nekih 20 do 30 posto najugroženijih unutar populacije FBiH. To se prije svega odnosi na one koji imaju minimalna primanja, penzije, plaće i one koji se nalaze u stanju socijalne potrebe – pojašnjava naš sagovornik.

Kako ističe Čavalić, 70 posto populacije će i tokom narednih mjeseci trpjeti efekte inflatornog djelovanja.

- Posebno me  zabrinjava jer očekujem da će u narednim mjesecima doći do drastičnog rasta cijena usluga. Sad nas to očekuje i to će biti poseban šok – ukazao je ekonomski analitičar.

On dalje dodaje da pored sistema robnih rezervi postoji čitav niz drugih mjera koje se primjenjuju u zemljama širom svijeta.

VEZANI TEKST - Nije briga za građane: Šta se sve krije iza SNSD-ovog prijedloga novih stopa PDV-a u BiH

- Naprimjer, smanjenjem akciznog opterećenja pomogli bi kako građanima, tako i privrednicima – pojasnio je Čavalić.

Prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 posto, Čavalić je ocijenio kao politički populizam u vrijeme izborne godine.

- Upravo SNSD, kao i druge političke partije godinama unazad odbijaju dobre prijedloge u vezi s PDV-om, akcizama i slično, to uopće ne prolazi na državnom Parlamentu – kazao je naš sagovornik.

On dalje pojašnjava kako BiH imam jedinstvenu stopu PDV-a, za razliku od drugih država koje pribjegavaju ovoj mjeri.

- Tako da bismo mi paralelno provodili eksperiment diferencijacije. Bojim se da bi to na kraju imalo više negativnog, nego pozitivnog efekta, te da bi u kratkom roku inflacija mogla "pojesti" ta smanjivanja – zaključio je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.