open-navfaktor-logo
search
Še turske diplomatije
Cavusoglu: Finska i Švedska ne bi trebale podržavati terorističku organizaciju PKK/YPG
Finska i Švedska trebale bi prestati podržavati terorističku organizaciju PKK/YPG, rekao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u subotu u momentima dok dvije skandinavske zemlje razmišljaju o članstvu u NATO-u, javlja Anadolu Agency (AA).
14.05.2022. u 19:56
get url
text

U izjavi novinarima uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Cavusoglu je rekao da je Turska uvijek podržavala politiku otvorenih vrata NATO-a.

Međutim, Cavusoglu je dodao da Švedska i Finska "otvoreno podržavaju i sarađuju s terorističkom organizacijom PKK/YPG" koja, kako je rekao, "napada Tursku i ubija turske vojnike i građane".

- Stoga je neprihvatljivo i nečuveno da naši prijatelji i saveznici podržavaju ovu terorističku organizaciju. Zbog naše borbe protiv te terorističke organizacije, došlo je do ograničenja u izvozu proizvoda odbrambene industrije koje uvozimo od saveznika i nekih zemalja koje planiraju da budu članica NATO-a - rekao je Cavusoglu te dodao:

"I zato je velika većina turskog naroda protiv članstva onih zemalja koje podržavaju terorističku organizaciju PKK/YPG i traže od nas da blokiramo to članstvo. Ali, to su pitanja o kojima treba da razgovaramo sa našim saveznicima iz NATO-a, kao i sa ovim zemljama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.