open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova
Cavusoglu o navodima Bidena o događajima iz 1915. godine: U potpunosti odbacujemo populističku izjavu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu na društvenoj mreži Twitter uputio je reakciju na termin "navodnog genocida" kojeg je američki predsjednik Joe Biden koristio za dešavanja iz 1915. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
24.04.2021. u 18:55
get url
text


- Izrazi ne mijenjaju historiju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj historiji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu - napisao je Cavusoglu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je danas da ova zemlja izjavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidena o događajima iz 1915. u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje.

"Izjavu predsjednika SAD-a o događajima iz 1915. u potpunosti odbacujemo i najoštrije osuđujemo", poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je izjavu Bidena ocijenilo ništavnom.

"Izjava predsjednika SAD-a koji o događajima iz prošlosti nije ni pravno ni moralno ovlašten govoriti je ništavna, bezvrijedna", istaknuto je u saopćenju.

Predsjednik direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun odbacio je današnju izjavu američkog predsjednika Joe Bidena.

"U potpunosti odbacujemo izjavu Bidenove administracije o događajima iz 1915. godine", poručio je Altun.

Altun je današnji dan ocijenio tužnim s aspekta bilateralnih odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Zbog izbora Washingtona da pokuša zasjeniti našu časnu historiju živimo izuzetno tužan dan s aspekta naših bilateralnih odnosa", istakao je Altun.

On je poručio i da su "institucije SAD-a kod objave ove izjave, nažalost pokleknule pred zahtjevima lobija".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.