open-navfaktor-logo
search
Primirja
Cavusoglu: Očekujemo od Rusije da uvjeri Haftara, to će biti korak ka miru u Libiji
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako se nada da će i večerašnje primirje u Idlibu biti trajno
11.01.2020. u 13:34
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je, u vezi s pozivom na primirje u Libiji, poručio kako od Rusije očekuju da uvjeri Haftara i da se time poduzme korak ka miru u Libiji.

Cavusoglu se sastao s ministricom vanjskih poslova i regionalnih integracija Gane Shirley Botchway, a nakon susreta je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Turski i ruski predsjednici 7. januara su pozvali zaraćene strane u Libiji da od 12. januara okončaju neprijateljstva i počnu politički dijalog.

U vezi s ovim pozivom, Cavusoglu je izjavio kako od ruskih prijatelja očekuju da po tom pitanju ubijede Haftera, prema dogovoru koji su postigli predsjednici Rusije i Turske.

- Kada se dođe do razgovora o političkom rješenju, nemamo problema s tim da svi budu dijelom toga, uključujući i Haftara. No, najprije ćemo poštivati primirje. Nadam se da će Rusija uvjeriti Haftara i da ćemo što prije poduzeti korak ka miru u Libiji - poručio je Cavusoglu.

Ministarstvo odbrane Turske jučer je potvrdilo da i primirje u sirijskom Idlibu stupa na snagu od ponoći 12. januara.

- Nadamo se da će primirje u Idlibu biti trajno - rekao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.