open-navfaktor-logo
search
Izlazak na Crno more
Cavusoglu: Transparentno ćemo se pridržavati svih odredaba Konvencije iz Montreuxa
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavsuoglu izjavio je kako je odvojeno razgovarao s kolegama ministrima iz Rusije i Ukrajine, te kako su mu potvrdili sutrašnji sastanak s druge strane granice Ukrajine i Bjelorusije. Cavusoglu je naveo kako mu je čak i navedeno ko će biti u delegacijama.
27.02.2022. u 17:16
get url
text

Cavusoglu je gostovao na televiziji "CNN Turk", a tom prilikom se osvrnuo na ruski napad na Ukrajinu, te na evakuaciju turskih državljana koji su zatražili evakuaciju.

Navodeći da je obavio odvojene telefonske razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, Cavusoglu je rekao da su obojica njegovih kolega potvrdili da će između delegacija dviju zemalja biti održan sastanak.

- Veoma smo zadovoljni odlukom Rusije i Ukrajine da održe sastanak - rekao je Cavusoglu, te dodao: "Ovaj će se sastanak održati sutra, ako bude moguće. Čak su dali i podatke o tome ko će biti u delegacijama".

Dodao je kako je stanje na teritoriji Ukrajine poprimilo dimenziju rata i da će se "transparentno pridržavati svih odredaba Konvencije iz Montroa".

- Kao što smo jučer savjetovali stranama, kao što smo rekli, lokacija nije važna, važno je da se Ukrajina i Rusija sastanu i započnu pregovore te da se što prije uspostavi trajni prekid vatre. Ova kriza treba završiti. U najmanju ruku, prvi korak mora biti poduzet s prekidom vatre. Jako smo zadovoljni što su postigli takav dogovor. Nadamo se da će sutrašnji razgovori biti okončani prekidom vatre - kazao je Cavusoglu.

Kada je riječ o evakuaciji turskih državljana iz Ukrajine, Cavusoglu je rekao kako daju sve od sebe na tom planu.

- Prethodno smo radili i planirali evakuaciju naših građana kopnenim putem. Jučer smo na rumunsku granicu transportovali oko 870 naših građana iz različitih gradova koji su prešli u Rumuniju. Od danas poslijepodne u Turkiye je ušlo oko 580 naših državljana - kazao je Cavusoglu.

Napomenuo je da su sve turske misije u Poljskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Slovačkoj i Bugarskoj proglasile mobilizaciju i dodao:

- Poslali smo naše ljude na granice, oni osiguravaju prelaze. Trenutno imamo oko 6.600 turskih državljana koji su zatražili evakuaciju iz Ukrajine - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.