open-navfaktor-logo
search
Crvena linija
Cavusoglu: Turska neće dozvoliti Grčkoj da proširi teritorijalne vode ni za milju u Egejskom moru
Turska je u četvrtak ponovo povukla crvenu liniju protiv bilo kakvog širenja grčkih teritorijalnih voda u Egejskom moru.
29.12.2022. u 10:28
get url
text

- Nećemo dozvoliti proširenje (grčkih) teritorijalnih voda ni za jednu milju u Egejskom moru, a kamoli za 12 - rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare na kraju godine u glavnom gradu Ankari, odgovarajući na navode da Atina planira proširiti teritorijalne vode oko ostrva Krit na 12 nautičkih milja.

Cavusoglu je podsjetio na odluku turskog parlamenta iz 1995. godine o tom pitanju.

- Još jednom upozoravamo Grčku. Ne ulazite u lažno herojstvo, vjerujući nekima da bi vam mogli čuvati leđa. Ne tražite avanturizam. Neće se dobro završiti za vas - kazao je Cavusoglu.

Deklaracija iz 1995. upozorava da će, ako Grčka poveća svoje teritorijalne vode u Egejskom moru preko šest milja, parlament dati "sva ovlaštenja", uključujući vojna ovlaštenja, vladi da brani interese Turske.

Cavusoglu je naglasio da pomenuta deklaracija "ostaje na snazi i danas".

Dodao je da Turska nastavlja dijalog s Ujedinjenim nacijama (UN), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom, Irakom, kao i sirijskim režimom Bashara al-Assada te je potom komentarisao i tripartitni sastanak turskih, ruskih i sirijskih ministara odbrane i obavještajnih službenika u srijedu u ruskoj prijestolnici Moskvi.

- Također ću se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom - kazao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.