open-navfaktor-logo
search
Najsmrtonosniji saveznici
Čečeni koji u Ukrajini ratuju protiv Putina: Borit ćemo se dok potpuno ne uništimo to carstvo zla
Najopasniji i najsmrtonosniji saveznici koje Ukrajina ima u ratu s Rusijom su Čečeni. Čečeni se bore i na strani Rusije i Ukrajine, a upravo su oni veliki neprijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusija je raspisala nagradu za hapšenje čečenskih separatista koji se bore za Ukrajinu, ali njihovo kretanje bojištem je obavijeno velom tajne.
23.12.2022. u 08:51
get url
text

Ipak, Sky News je dobio pristup čečenskoj bazi blizu ratišta u opkoljenom gradu Bahmutu u Donbasu. Ovi Čečeni su tokom snimanja sa Sky Newsom podijelili svoje viđenje rata i neprijatelja.

Novinari Sky Newsa su se do bunkera čečenskih separatista dovezli sporednim cestama, kako bi izbjegli ruske posmatrače. Kada su ušli u Bahmut, prošli su pored uništenih zgrada i velikih rupa nastalih od udara granata.

- Zvuk granatiranja čuo se stalno i činilo se kao da je blizu. Unutar bunkera sreli smo neke od najdugovječnijih veterana ovog rata - navodi Sky News. Čečenski bataljon "Šeik Mansour" bori se protiv Rusije u Ukrajini od 2014. Kažu da se taktika njihovog neprijatelja nije promijenila od početka rata.

Rusija vojnike šalje kao stoku na klanje

- Vojnike šalju kao stoku na klanje. Iza Rusa ostaje zemlja prekrivena leševima. To rade svaki dan, nemaju empatije i sažaljenja za vlastiti narod - rekao je za Sky News Čečen Idris. Takvu vrstu borbe, Rusija je koristila i u svojoj domovini tokom 90-ih.

Iz sigurnosti zaklona, čečenski ratnici odlaze se boriti u nadi da će uništiti svog neprijatelja.

Od raspada Sovjetskog Saveza Čečeni se bore za nezavisnu državu. Rusija ih je porazila nakon pobjede u prvom čečenskom ratu, a potom je Putin na vlast postavio svog poslušnika Ramzana Kadirova. Kadirove snage bore se na strani Rusije. Vođa bataljona "Šeik Mansour" je Muslim Čeberlojevski. Riječ je o jednoj od njihovih najaktivnijih jedinica.

- Ovdje "ne" nije opcija. Rusija mora izgubiti rat i to tu mora završiti. Svi će izgubiti ako sad ne odbranimo Ukrajinu - navodi komandant čečenskog bataljona.

Čeberlojevski je čovjek koji se borio protiv Putinovih snaga vjerojatno duže od bilo kojeg drugog komandanta te je iskoristio intervju sa Sky Newsom kako bi upozorio Zapad da ne čini dovoljno kako bi porazio Putina.

- Mislim da je potrebna veća podrška. Zapad daje djelomično podršku, koja je vrlo ograničena. Municija se brzo iskoristi, nema je dovoljno na bojnom polju. Da imamo više, mogli bismo brže pobijediti - kaže Čeberlojevski.

Komandant baze Mansour proveo je dvije decenije boreći se protiv Rusa, od kojih je osam proveo u zatvoru. U zatvoru je prošao torture.

- Uopće nemam sažaljenja za Ruse jer Bog je svakome dao mozak za razmišljanje. Ako ne razmišlja, ne bi trebao hodati po zemlji, mjesto mu je pod zemljom - smatra komandant baze te upozorava zapadne vođe da ne nasjedaju na Putinove ponude o pregovorima za okončanje rata.

Čečeni se ovdje bore jer se nadaju da će se nakon pobjede u ratu otarasiti Kadirova. Kadirov je nepopularan među Čečenima, ali dobro finansiran i zaštićen hiljadama dobro naoružanih pripadnika snaga sigurnosti.

Kad rat završi, kažu da će se nastaviti boriti protiv Rusije, nadajući se da će ga srušiti.

- Ako danas završi rat u Ukrajini, a mi pobijedimo, za nas on neće biti gotov - rekao je Asadullah, Ukrajinac koji je prešao na islam i pridružio se bataljonu.

- Borit ćemo se dok potpuno ne uništimo to carstvo zla - kažu ovi ratnici.

Historija čečenske borbe s Rusijom

Čečeni su se borili protiv Rusa u svojoj planinskoj kavkaskoj domovini još vremena od vremena Petra Velikog u osamnaestom stoljeću. Ponose se svojom borbenošću i ratničkim sposobnostima. Kao muslimani, mnogi od njih svoju borbu sa Moskvom smatraju džihadom.

Kada se Sovjetski Savez raspao, borili su se sredinom 1990-ih da pokušaju da osvoje nezavisnost i porazili su ruske snage uprkos superiornom broju i naoružanju svog neprijatelja.

Pod Vladimirom Putinom, ruske snage su ponovo preuzele kontrolu nad Čečenijom u drugom čečenskom ratu. Rusi su upotrijebili strategiju rasprskavanja i osvajanja, pretvarajući većinu glavnog grada Groznog u ruševine. Istu taktiku su primijenili u Ukrajini u gradovima poput Mariupolja.

Čečenijom sada vlada Ramzan Kadirov, čečenski separatista koji je postao ruska marioneta, i njegov klan. Iskoristio je milijarde dolara ruske pomoći za finansiranje sigurnosne države poznate po brutalnoj represiji i vrhunskoj propagandi na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.