open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv?
Čengić: Poslodavcima potrebni radnici različitih profila, ali ne mogu ih pronaći
Poremećaj na tržištu rada i nedostatak radne snage, bila je jedna od tema na kojoj su diskutovali delegati tokom današnje redovne izborne skupštine Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo (UPKS).
09.09.2022. u 16:30
get url
text
Safudin Čengić

Predsjednik Upravnog odbora UPKS Safudin Čengić je podnoseći izvještaj naveo da su u proteklom četverogodišnjem periodu učinili sve na jačanju uloge i utjecaja ovog udruženja, da su uspostavili korektnu saradnju sa Vladom KS i resornim ministarstvom, te aktivno učestvovali u donošenju mjera i adekvatnog odgovora na COVID-19.

Naglasio je da su poslodavcima kadrovi osnovni resurs jer bez obzira na uvođenje savremene tehnologije uvijek mora postojati čovjek koji će to pokrenuti. Čengić je posebno ukazao na značajan nedostatak kvalificiranih kadrova, te nesrazmjeran broj nezaposlenih i iskazanih potreba poslodavaca.

- U maju ove godine je bilo oko 56 hiljada nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a mi vapimo za kadrovima. Poslodavcima su potrebni kadrovi različitih profila, ali do njih ne mogu doći. Da li su nezaposleni praktično zaposleni? Ko i kako traži posao? Kakva je stvarna kvalifikaciona struktura nezaposlenih i koja je uloga službe za zapošljavanje, da bude posrednik ili socijalna ustanova? To vlast mora riješiti što prije - istakao je Čengić.

Premijer KS Edin Forto je u obraćanju delegatima naglasio značaj partnerskog odnosa i socijalnog dijaloga, dodajući da je organizirano nekoliko tematskih sjednica čiji su dnevni red određivali poslodavci, kao i da je među ostalim formirana radna grupa čiji je zadatak bio da analizira parafiskalne namete i da daje odgovarajuće preporuke Vladi.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović je naveo da Udruženje poslodavaca ima veliku ulogu u kreiranju društvenog statusa poslovne zajednice u društvu i da je potrebno uložiti napore da se poslovni ambijent u kojem djeluju i u kojem će djelovati u budućnosti podigne na jedan značajno viši nivo. 

Na Skupštini će, između ostalog, biti usvojeni izvještaji o radu, programi rada, te finansijski izvještaji i imenovani članovi organa Udruženja poslodavaca KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.