open-navfaktor-logo
search
Pritisak na premijera
Četiri saradnika Borisa Johnsona dali ostavke
Četiri viša pomoćnika premijera Velike Britanije Borisa Johnsona dali su ostavke u roku od nekoliko sati jedan iza drugog zbog sve većeg pritiska na premijera.
04.02.2022. u 08:10
get url
text

Šef odjela za komunikacije Jack Doyle potvrdio je svoj odlazak ubrzo nakon odlaska političke savjetnice Munire Mirze.

Nakon što su njih dvoje najavili sovje ostavke to su učinili i šef kabineta Dan Rosenfield i glavni lični sekretar premijera Martin Reynolds, javlja BBC. 

Ostavke najbližih saradnika uslijedile su dok se premijer Johnson suočava sa sve većim pitanjima o vodstvu unutar svoje stranke.

Doyle je rekao osoblju da su "posljednje sedmice uzele užasan danak u njegovom porodičnom životu", ali da je od početka namjeravao otići nakon dvije godine.

U izjavi glasnogovornice premijera Johnsona navodi se da je Rosenfield ponudio ostavku premijeru ranije u četvrtak, ali će ostati na toj funkciji dok se pronađe njegov nasljednik.

I premijerov lični sektretar Rynolds učinit će isto, i onda se vratiti na dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Brojni zastupnici koji podržavaju premijera hvalili su Johnsona na Twitteru, navodeći da je upravo on odgovoran za potrebne kadrovske promjene nakon izvještaja državne službenice Sue Gray o zabavama koje su održavane u službenoj rezidenciji premijera tokom pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.