open-navfaktor-logo
search
Istrage
CIA došla do zaključka da je ubistvo Khashoggija naredio prestolonasljednik bin Salman
CIA je došla do zaključka ispitivanjem više izvora obavještajnih službi
17.11.2018. u 08:30
get url
text

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija naredio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman. 

-CIA je došla do zaključka da je princ bin Salman naredio ubistvo Khashoggija - navodi američki Washington Post, iznoseći takvu tvrdnju na osnovu četiri anonimna izvora.

-Ocjena CIA-e, u koju, kako su rekli zvaničnici, imaju veliko povjerenje, predstavlja do danas najkonkretnije povezivanje Mohammeda bin Salmana s tom operacijom i dodatno zamršava napore Trumpove administracije da očuva odnose s bliskim saveznikom - navodi se u tekstu uglednog lista.

Prema tekstu, CIA je došla do zaključka ispitivanjem više izvora obavještajnih službi, uključujući i telefonski razgovor između ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama i prestolonasljednikovog brata, Khalida bin Salmana, sa Khashoggijem.

Anonimni izvori koji su govorili pod uslovom stroge anonimnosti, kazali su da je Khalid kazao Khashoggiju da bi trebao otići u saudijski konzulat u Istanbulu zbog dokumenata koji su mu trebali da bi se vjenčao, uvjeravajući ga da će sve proteći sigurno.

-Nije jasno je li Khalid znao da će Khashoggi biti ubijen, ali mu je uputio poziv na instrukciju njegovog brata, prema tvrdnjama ljudi koji su upoznati s pozivom koji je presrela američka obavještajna služba - navodi Washington Post.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.