open-navfaktor-logo
search
Tragično okončana akcija
Cijeli svijet tuguje za dječakom Rayanom iz Maroka
Petogodišnji dječak Rayan iz Maroka, u utorak, 1. februara, bezbrižno se igrao nedaleko od svoje kuće u sjevernoj marokanskoj pokrajini Chefchaouen kad je odjednom upao u bunar dubok 32 metra.
06.02.2022. u 08:20
get url
text

- Popravljao sam nešto oko bunara i samo na trenutak maknuo oči s njega. U trenu je nestao. Nisam ni trepnuo - rekao je njegov otac medijima.

Sve od tada do sinoć trajala je nezapamćena spasilačka akcija.

Spasioci su danonoćno kopali kako bi stigli do dječaka jer je davao znake života.

Njihovu trku s vremenom posmatrao je cijeli svijet, a nakon kratke euforije nakon što je objavljeno da su i konačno stigli do njega, svi su ostali zaleđeni informacijom da je dječak preminuo nedugo nakon što su ga izbavili iz bunara.

Radilo se o komplikovanoj operaciji spašavanja u kojoj je paralelno s bunarom iskopan ogroman rov, a potom i horizontalni tunel da se dođe do dječaka.

Spasioci su pokušavali održati dječaka na životu dajući mu vodu i zalihe kisika. Spustili su mu nadzornu kameru kako bi pratili njegovo zdravstveno stanje i komunicirali s njim.

Ali napori za izvlačenje dječaka bili su otežani uskim otvorom suhe bušotine i krhkim tlom.

Sve je, nažalost, trajalo predugo i uslijedio je tragičan kraj.

Brojni korisnici društvenih mreža svoje su misli posvetili malenom dječaku i uputili najdublje izraze sućuti njegovim roditeljima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.