open-navfaktor-logo
search
Zbog koronakrize
Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom
Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val COVID-19 u Evropi mogao usporiti oporavak privrede od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi.
22.11.2021. u 08:20
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice četiri posto na 78,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 76,10 dolara.

Pad cijena četiri sedmice zaredom nije zabilježen još od marta prošle godine, a još prije mjesec cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim nivoima u tri godine, a na američkom u sedam.

Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Washingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade grupe vodećih svjetskih privreda razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju COVID-19 u Evropi.

Austrija je postala prva zemlja koja je ponovo odlučila uvesti potpuni lockdown kako bi suzbila novi val zaraze koji bi mogao zakočiti privredni oporavak regije od koronakrize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.