Tržište

Cijene nafte prošle sedmice pale više od 3,5 posto

Objavljeno: 30.09.2019. u 09:53

Najveći sedmični pad cijena od augusta posljedica je neočekivano brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji

 Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice skliznule više od 3,5 posto, što je njihov najveći sedmični pad od augusta, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 3,7 posto, na 61,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto, na 55,90 dolara. Najveći sedmični pad cijena od augusta posljedica je neočekivano brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra.

Nakon napada je proizvodnja srezana za više od pet miliona barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu, no krajem prošle sedmice izvori upoznati s poslovanjem kompanije Saudi Aramco izjavili su da su kapaciteti obnovljeni na 11,3 miliona barela dnevno, prenosi SEEbiz.

To je smanjilo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije