open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene zlata rastu sa nastavkom agresije Rusije na Ukrajinu
Fjučersi na zlato porasli su u četvrtak dok su ulagači pratili razvoj događaja oko ruske invazije na Ukrajinu i jastrebove primjedbe dužnosnika Federalnih rezervi.
24.03.2022. u 14:13
get url
text

Zlato za isporuku u aprilu GC00, 0.52% GCJ22, 0.52% porasla za 16,10 USD, ili 0,8%, na 1.953,40 USD za uncu na Comexu. majsko srebro SIK22, 1.12% porastao je za 30,1 cent, ili 1,2%, na 25,49 dolara po unci.

Predsjednik Joe Biden sastao se u četvrtak s čelnicima Sjevernoatlantskog saveza, prvim u nizu sastanaka s evropskim saveznicima i drugim svjetskim čelnicima kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara. Očekuje se da će Biden i saveznici SAD-a uvesti daljnje runde sankcija protiv Moskve .

- Brutalna stvarnost rata u Ukrajini nastavlja se na terenu, ali osjećaj da se približava deeskalaciji, makar samo privremeno, na tržištima raste - rekao je Ricardo Evangelista, viši analitičar u ActivTradesu, u bilješci.

Dok se trgovina sigurnim utočištem koja je za mjesec podigla cijenu plemenitog metala na više od 2.000 dolara po unci, očekivanja trgovaca o tome što će Fed učiniti u sljedećih nekoliko mjeseci ponovo dolaze u centar pažnje, dodao je Evangelista.

Dužnosnici Feda ovog su sedmice signalizirali da su spremni podići stope čak i brže nego što se očekivalo. Predsjednik Feda Jerome Powell u ponedjeljak je rekao da bi Fed mogao povisiti stope za više od četvrtine boda na budućim sastancima ako bude smatrao potrebnim. Drugi dužnosnici Feda ponovili su stav Powella, povećavajući očekivanja za povećanje od pola boda na sljedećem sastanku politike u maju, piše Market Watch.

- Posljednji znakovi koji proizlaze iz centralne banke SAD-a ukazuju na snažnu odlučnost da se inflacija stavi pod kontrolu, s vjerojatnošću da će kamatne stope brzo rasti, scenarij koji će, u nedostatku svježih geopolitičkih zabrinutosti, vjerojatno utjecati na cijene zlata, rekao je Evangelista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.