open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Članovi "Askera" ne provode vojnu obuku
Na prostoru FBiH nema kampova u kojima se provodi vojna obuka stoji u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH na zastupničko pitanje Mirsada Đonlagića, koji je sačinjen na osnovu izvještaja državnih i entitetskih policijskih agencija.
28.08.2018. u 17:34
get url
text

Uprkos tvrdnjama pojedinih medija u RS-u i Srbiji, na prostoru FBiH ne postoje kampovi u kojima se organizuje vojna obuka. Ovu informacioju prezentovalo je Ministarstvo sigurnosti BiH u okviru odgovra na pitanje koje je postavio zastupnik u državnom Parlamentu Mirsad Đonlagić.

Povod za njegovo pitanje bile su učestale optužbe hrvatskih zvaničnika Kolinde Grabar-Kitarović, Tonina Picule, Marijane Petir i drugih o radikalizmu, vehabizmu i kampovima za vojnu obuku na prostoru FBiH, što prema njihovim trvdnjama predstavlja prijetnju za sigurnost u regiji. Osim toga, u Srbiji je bilo nekoliko TV emisija u kojima se govorilo o istim pitanjima i iznosile su se iste optužbe. Zbog svega toga Đonlagić je od Ministarstva sigurnosti zatražio zvanične podatke u vezi sa ovim navodima.

Kako je navedeno u odgovoru ovog ministarstva, svi ovi navodi su netačni. Provjere tvrdnji vršile su različite policijske agencije u BiH, kao što su SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Uprava policije FBiH, MUP FBiH, kao i policija Brčko Distrikta.

Posebna pažnja posvećena je tvrdnjama kako je Udruženje za razvoj fizičkih i pozitivnih osobina “Asker” iz Sarajeva, u Rekreativnom centru "Jelen" kod Tešnja organizovalo vojnu obuku.

- Na osnovu prikupljenih informacija ovdje se radilo o višednevnim izletima navedenog udruženja, sportsko-rekreativnog karaktera u navedenom sportskom centru “Jelen” te tom prilikom nije vršena nikakva voina obuka.U vezi navedenog, te do sada prikupljenim policijskim informacijama i saznanjima istražitelja Federalne uprave policije, u konkretnom slučaju nisu pronašli elemente koji bi ukazivali na izvršenje krivičnih djela, propisanih krivičnim zakonima u BiH - navedeno je precizno u odgovoru Ministarstva sigurnosti.

Đonlagić je obaviješten da je informacije o navodnom postojanju kampova za vojnu obuku provjeravala i OSABiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.