Salihović, koji je u nadležnoj komisiji gradonačelnika učestvovao kao predstavnik udruženja Romi na djelu, nepravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

On je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH optužen da je 2017. godine, nakon donošenja rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika namjenski izgrađenih stanova u brčanskom naselju Novo Brčko zahtijevao novčanu protivuslugu. Tereti se da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih na razgovor, od osam osoba zatražio protivuslugu u vidu predaje novca u iznosima od pedeset, dvije stotine, pa do hiljadu KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani.

Optužnicu za produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi Tužilaštvo je dokazalo pred sudom u svih osam tačaka. Nakon održanog glavnog pretresa, optuženom je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, ali i mjera oduzimanja imovinske koristi u iznosu od 2.810 KM, koju je dužan uplatiti na račun distrikta Brčko.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

Dokazivanje i kažnjavanje krivičnih djela korupcije u lokalnim javnim službama i dalje je među najvećim prioritetima u radu Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.