open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo HNS-a
Čović: Ne postoje zakonski i ustavni uvjeti za provedu izbornih rezultata
Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, po prvi put u uredu hrvatskog člana Predsjedništva u Mostaru, raspravljalo se o analizi izbornih rezultata i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini
23.10.2018. u 15:29
get url
text
Dragan Čović-HNS
Dragan Čović-HNS

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je kazao kako osnova njihovih rasprava kazuje da imaju odgovor hrvatskog glasačkog tijela na na politiku koju vodi ovo tijelo.

Čović tvrdi kako procjene pokazuju da je više od 98 posto Hrvata glasalo za stranke sastavnice HNS-a te da je blizu 84 posto hrvatskog glasačkog tijela dalo potporu njemu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. S druge strane, neprihvatljivim i politički neodgovornim smatra organiziranje i sistemsko promišljanje kako se hrvatskom narodu mogu birati predstavnici na legitimnim nivoima vlasti.

- HNS ostaje do kraja jedinstven. Kroz njega će ići svako promišljanje o budućim koracima kako zaštiti pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog i jednakopravnog - dodao je Čović.

On ističe kako trenutno u Bosni i Hercegovini nema pretpostavke za uspostavu vlasti. Poručio je i da ne postoje zakonski i ustavni uslovi da se provedu izborni rezultati.

- Izbor u ime hrvatskog naroda i hrvatskog člana Predsjedništva je neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman. Stvorio se krajnje neprihvatljiv ambijent u BiH, ambijent nestabilnosti. Predstavnici HNS-a žele dalje stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda i evropskog puta BiH - poručio je Čović.

Na upit novinara da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdić, nakon istupa premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH, Čović je odgovorio da apsolutno podržava sve što je rekao, jer to je interes BiH.

Prema njemu jedna članica EU može iznositi stavove o tome šta se radi u BiH, a kada to kaže susjed, onda je to miješanje u unutrašnja pitanja BiH.

- Želim osigurati da BiH normalno funkcionira, gdje će na svakom dijelu zemlje hrvatski narod biti ustavno jednakopravan, konstitutivan kao što su to i druga dva konstitutivna naroda - dodao je Čović.

Dotaknuo se i razgovora sa budućim članom BiH Predsjedništva iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, kazavši kako se vrlo dobro razumiju po pitanju izbornog zakona i osiguranju legitimnog predstavljanja te da će vrlo skoro imati razgovore i sa drugim kolegama oko toga kako zaštititi BiH od grubog nasrtaja na ustavnost. 

- Ušli smo u pravnu krizu, koju nismo dugo imali na ovom nivou. Odgovaram bošnjačkim elitama, koje su to uradile, da su samo djelomično uspjeli u svojoj nakani, ali su otvorili pitanja za koja je možda i dobro da se konačno otvore i riješe - pojasnio je Čović.

Poručio je kako će partnerstvo definirati oni koji imaju izborni legitimitet jednog, drugog i trećeg naroda.

- Legitimni predstavnici Srba i Bošnjaka treba da budu za stolom kada budemo razgovarali primarno o tome kako riješiti ovu krizu. Primarno znači i minimum izbornog zakonodavstva - zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.