Čovjek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobijedio je u sudskoj bici protiv pariske konsultantske firme Cubik Partners, koja inače posluje pod motom "zabavno i profesionalno". Presuda je objavljena ove sedmice, javlja The Telegraph.

Ovaj je čovjek dobio otkaz 2015. godine, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu "profesionalnu neadekvatnost". On, naime, nije želio učestvovati u teambuilding događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to kazao kako on ima "drugačiju definiciju zabave".

Sud se složio s gospodinom T u nevjerovatnoj presudi, navodeći da nisu svi oduševljeni "prisilnim sudjelovanjem na seminarima i pićima na kraju sedmice", koja često završavaju "prekomjernim unosom alkohola".

U pravnom smislu, sud je zaključio da su iz Cubik Partnersa prekršili "temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života" gospodina T i nisu poštovali njegovu "slobodu izražavanja", koju je koristio odbijajući učestvovati u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Sud je komentirao i spomenuti moto firme "zabavno i profesionalno", kazavši da je takva kultura dovela do "ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza dijeljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korištenje nadimaka za označavanje ljudi i vješanje deformiranih i izmišljenih fotografija u uredima".

Odlukom su također dodijeljene tri hiljade eura bivšem zaposleniku firme Cubik Partners, s mogućnošću dodatnih 461 hiljadu eura odštete, ako se sud složi.