Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH ima jake argumente protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Bosanski Novi.

O tom problemu će govoriti na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na pomenutoj lokaciji.

Nakon sastanka s načelnikom Bosanskog Novog Miroslavom Drljačom, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti uključeni u tu borbu.

-Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u RS-u, Federaciji BiH i na nivou BiH. Očekujem da se sve dobro završi - istakao je on.

Načelnik Drljača smatra da je, kako je naveo, sazrelo vrijeme za cjelovit front u osporavanju namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac.

Podsjetio je da po tom pitanju postoji saradnja lokalnih zajednica iz oba bh.entiteta te s općinama Dvor i Petrinja u Hrvatskoj.

-Bitno je da iskoristimo sve mehanizme da ne dođe do toga da Trgovska gora bude odlagalište - kazao je Drljača.

Ukoliko Hrvatska ne odustane od svoje namjere, smatra da treba pokrenuti sudski ili postupak međunarodne arbitraže kako bi se zaštiti građani BiH.

Podsjetio je da će u Bosanskom Novom 27. septembra biti održano protestno okupljanje građana u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak sutra će u Banjoj Luci razgovarati i s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a uoči 53. generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču.