open-navfaktor-logo
search
Rasprava o budžetu
Danas nastavak posebne sjednice NSRS-a, prisustvovat će predstavnici EU-a i ambasade SAD-a u BiH
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović sinoć je pred zastupnicima obrazložila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu čime je završen prvi radni dan 26. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a sjednica će biti nastavljena danas u 10.00 sati.
15.12.2021. u 08:42
get url
text

Zastupnici su završili raspravu i o Prijedlogu Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godina - po hitnom postupku. 

Obrazlažući Prijedlog ekonomskih refomi premijer Radovan Višković rekao je da će projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godina iznositi 4,5, zatim 4,3 i 4,6 posto što je rezultat oporavka domaće tražnje u Republici Srpskoj, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.  

On je rekao da  da su glavni ciljevi politika entitetske Vlade dati kroz sedam prioriteta, a to su: produktivnost privrede RS-a s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, zatim poboljšanje demografske pozicije RS-a, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Preostale tačke Dnevnog reda 26. posebne sjednice između ostalih su: prijedlozi Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godina, te Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, kao i još nekoliko zakonskih prijedloga iz oblasti poreza na dohodak i doprinosa, te rada i plaća u oblasti javnog sektora, a koji će, prema najavi, biti razmatrani po hitnom postupku.

Osim obraćanja ministrice finansija Zore Vidović i premijera Radovana Viškovića, obraćanje u trajanju od deset minuta odobreno je predsjedniku Privredne komore Republike Srpske Peri Ćoriću, predsjedniku Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saši Triviću i predsjednici Sindikata Republike Srpske Ranki Mišić.

Kolegij NSRS-a je također u najavi sjednice enitetske Skupštine odobrio prisustvo sjednici predstavnika kancelarija EU-a i Ambasade SAD-a u Banjoj Luci, dok je zahtjev za prisustvo predstavniku OHR-a u Banjoj Luci odbijen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.