open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Delegacija Turske napustila međunarodnu konferenciju o Libiji u Palermu
Turska s dubokim razočarenjem napušta ovaj sastanak, poručio je potpredsjednik te zemlje Oktay i dodao kako takvi skupovi ne mogu doprinijeti rješavanju krize u Libiji sve dok Turska ne bude prisutna
13.11.2018. u 16:15
get url
text

Delegacija Republike Turske, predvođena potpredsjednikom zemlje Fuatom Oktayem, povukla se danas s međunarodne konferencije o Libiji koja se održava u italijanskom gradu Palermu, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik Turske Oktay obratio se danas novinarima u Palermu i kazao da su neki krugovi pokušali zloupotrijebiti italijansko domaćinstvo konferencije i jednostrano intervenirati.

-U Libiji je nemoguće uspostaviti stabilnost sve dok neke države potkopavaju proces vlastitim interesima - poručio je Oktay.

Ističući kako Libiji nije potrebno više, već manje stranog intervencionizma, Oktay je kazao kako je Turska, za razliku od drugih, spremna na široki dijalog sa svim akterima u Libiji i regiji.

On je također kazao da odgovorni za trenutnu tešku situaciju u Libiji ne mogu dati pozitivan doprinos za poboljšanje stanja u zemlji.

Oktay je kazao da se Turska oštro protivi krajnje pogrešnoj praksi kakvi su bili jutrošnji neformalni sastanci nekih subjekata koji se žele nametnuti kao glavni akteri na Mediteranu.

-Turska s dubokim razočarenjem napušta ovaj sastanak - poručio je Oktay i dodao kako takvi skupovi ne mogu doprinijeti rješavanju krize u Libiji sve dok Turska ne bude prisutna na njima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.