Policijska akcija usmjerena je protiv osoba koje zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" iz člana 340, KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. stav 1. KZ FBIH, te krivična djela "Razbojništvo" iz člana 289. i "Teška krađa" iz člana 287. istog Zakona, navodi se u zajedničkom saopćenju.

VEZANI TEKST - Ko su uhapšeni inspektori: Među osumnjičenima za krivična djela i sin bivše SBB-ove ministrice

- U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode 14 osoba inicijala M. Z. (1995.), K. A. (1999.), M. O. (2000.), E. Š.(1999.), S. Ć.(1999.), A. A. (1983.), A. M. (1993.), E. P. (1987.), K. K. (1987.), M. A. (1979.), N. P. (1989.), S. P. (1987.), S. K.(1987.), H. H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćene ovom istragom H. E. (1998.) i A. S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge "Canabis Sativa L", "Amfetamin", oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima "Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja" iz člana 383., "Primanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 380. i "Protuzakonito posredovanje" iz člana 382. i "Davanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 381. KZ FBiH.

Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišene su slobode četri osobe, te su na osnovu naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija. Tom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Predmeti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o izvršenim krivičnim djelima. Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije - saopćili su iz Tužilaštva KS, MUP-a KS i FUP-a.