open-navfaktor-logo
search
Krvavi pohod
Detalji masakra u Kanadi: Sumanuti napadač ubio 16 ljudi, među žrtvama policajka i učiteljica
Šesnaest ljudi ubijeno je u krvavom pohodu zubara Gabriela Wortmana (51) u kanadskoj pokrajini Nova Škotska u noći sa subote na nedjelju.  
20.04.2020. u 08:30
get url
text

Među ubijenima su i policajka, majka dvoje djece Heidi Stevenson, te učiteljica Lisa McCully. Muž ubijene policajke je također učitelj, pišu američki mediji.

Identitet ostalih ubijenih još nije objavljen. Vlasti su najprije objavile kako je ubijeno najmanje 10 ljudi, uz napomenu da bi taj broj mogao biti veći. Na kraju je utvrđeno da je poginulo 16 ljudi.

Nekoliko tijela nađeno je u i ispred jedne male kuće u gradiću Portapique, oko 100 km od Halifaxa. Druga tijela su nađena na različitim lokacijama.

VEZANI TEKST - Masakr u Kanadi: Obučen kao policajac ubio deset ljudi, likvidiran nakon velike potjere

Policija vjeruje kako je napad planiran budući da je napadač nosio policijsku uniformu i koristio policijsko vozilo. Ipak, nagađaju kako je nakon početne ciljane pucnjave nastavio nasumično pucati i ubijati. Zasad motivi njegovog napada nisu poznati.

Napadač je, pišu agencije, bio vlasnik klinike za stomatološku protetiku, kao i vlasnik više vrijednih nekretnina u kanadskim gradovima. Vlasti su saopćile da je on svoj automobil prefarbao kako bi ličio na policijski. Wortman je u svome ubilačkom pohodu podmetao i požare, a mnoge od njegovih žrtava nisu imale nikakve veze sa njim, niti su ga poznavale, saopćila je policija.

Kako se navodi, ovo je najveći masakr u Kanadi još od 1989. godine kada je Marc Lepine u politehničkom koledžu u Montrealu ubio 14 žena, a potom i sebe. Wortman je ubijen u blizini jedne benzinske pumpe u razmjeni vatre sa policijom, nakon velike potjere.

- Kao zemlja, u ovakvim trenucima, zajedno se podržavamo. Zajedno ćemo tugovati sa porodicama žrtava i pomoći im da prođu kroz ovo teško vrijeme  izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.