open-navfaktor-logo
search
Uhapšen tinejdžer
Detalji pokolja u školi u SAD-u: Sve se odigralo u pet minuta
Još nije poznat motiv koji je u utorak nagnao petnaestogodišnjaka da pucnjevima iz poluautomatskog pištolja usmrti troje učenika srednje škole na sjeveru SAD-a, u saveznoj državi Michigan, te rani još osam osoba među kojima je bio i jedan nastavnik.
01.12.2021. u 07:33
get url
text

Pucnjava u srednjoj školi u Oxfordu, gradiću smještenom oko 65 kilometara sjeverno od Detroita, započela je nešto iza 13 sati po lokalnom vremenu, a brojni policajci su odmah opkolili školu te ubrzo uhapsili 15-godišnjeg dječaka koji je usmrtio 14-godišnju i 17-godišnju djevojčicu te 16-godišnjeg dječaka, objavio je zamjenik šerifa okruga Oakland Michael McCabe.

Od osmero ranjenih, dvoje je završilo na operativnom zahvatu, a šestero ih je u stabilnom stanju, rekao je McCabe te dodao da je osumnjičenik, za kojeg se smatra da je djelovao samostalno, uhapšen bez otpora nakon što je ispalio 15 do 20 hitaca.

VEZANI TEKST - Tinejdžer ubio troje učenika u srednjoj školi u SAD-u

- Sve je trajalo svega pet minuta - izjavio je McCabe te saopćio da osumnjičeni nije ništa rekao policiji već je izabrao braniti se šutnjom na sugestiju svojih roditelja.

Saućešće porodicama ubijenih izrazio je i američki predsjednik Joe Biden.

- Saosjećam s porodicama koje prolaze nezamislivu tugu zbog gubitka voljenih - rekao je Biden tokom posjete tehničkom koledžu u Minnesoti.

Zamjenik šerifa McCabe je pohvalio školu i njene uposlenike na pripremljenosti za ovakav događaj i za pravovremenu evakuaciju.

Tužiteljica okruga Oakland Karen McDonald putem saopćenja je obećala brzo pokretanje sudskog procesa.

- Naša je namjera detaljno pregledati istražni proces i brzo podignuti optužnicu. Osumnjičenik će ostati u pritvoru do pokretanja postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.