Nagrada Handkeu

Dio nobelovog žirija odluku donio na osnovu knjiga o teoriji zavjere

Objavljeno: 17.11.2019. u 21:23

Autori tih knjiga su stali u odbranu Handkeovog skepticizma vezano za stepen srpskih zločina i podržali argumente austrijskog pisca koji je tvrdio da su izvještaji novinara o ratovima 1990-ih godina bili nepošteni prema Srbima

Dvojica članova žirija koji su doprinijeli tome da Peter Handke dobije Nobelovu nagradu za literaturu nedavno su pravdali svoju odluku citirajući malo poznate knjige. Te knjige, kako je prenio Interceptov novinar Peter Maass, sadrže teoriju zavjere koja tvrdi da je američka agencija za odnose s javnošću "Ruder Finn" vodila kampanju preuveličavanja srpskih zločina za vrijeme rata u BiH da bi time okrenula javno mnjenje u SAD protiv Srba.

Član žirija Henrik Petersen je u svom objašnjenju citirao knjigu Lothar Struck-a, dok je Eric Runesson rekao da je svoju odluku bazirao na djelu historičara Kurt Gritscha.

-Nijedna knjiga nije prevedena sa njemačkog jezika i samo postoji nekolicina citata iz njih na njemačkoj verziji Google Scholar- navodi Maass.

Autori tih knjiga su stali u odbranu Handkeovog skepticizma vezano za stepen srpskih zločina i podržali argumente austrijskog pisca koji je tvrdio da su izvještaji novinara o ratovima 1990-ih godina bili nepošteni prema Srbima.

-No, ove dvije knjige sadrže ogroman propust koji članovi nobelovog žirija očito nisu prepoznali. Obje knjige podržavaju teoriju zavjere koja tvrdi da je američka firma za odnose s javnošću, Ruder Finn Global Public Affairs, osmislila kampanju za preuveličavanje srpskih zločina i na taj način preusmjerila američko mišljenje protiv Srba- navodi Maass.

Izvor:   N1

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije