open-navfaktor-logo
search
Nisu očekivali
Direkcija za ekonomsko planiranje BiH iznenađena stopom rasta: Povećana potrošnja građana
U Bosni i Hercegovini je u prvom kvartalu ove godine evidentiran rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ova stopa ekonomskog rasta djeluje prilično iznenađujuće ako se ima u vidu i dalje prisutna neizvjesnost usljed pandemije koronavirusa, kao i nepovoljna ekonomska kretanja u zemljama Evropske unije.
30.09.2021. u 16:20
get url
text

Ovo je navedeno u informaciji o ekonomskom kretanju u prvih šest mjeseci ove godine koju je nedavno u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine uputila Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Najveći doprinos ekonomskom rastu dao je rast izvoza roba zahvaljujući kojem je smanjen vanjskotrgovinski deficit za više od 20 posto.

No osim povećanja izvoza, tokom prvog kvartala je neočekivano, kako su naveli u Direkciji za ekonomsko planiranje, došlo do povećanja i privatne potrošnje za 1,4 posto. Neočekivano je jer se, kako je napisano u informaciji, teško može govoriti o povećanju raspoloživog dohotka građana, odnosno primanja, što je ključno uporište za povećanje potrošnje.

S druge strane, najznačajnije smanjenje u strukturi rasta BDP-a zabilježeno je u okviru investicija.

Ekonomista Admir Čavalić kazao je pak da je očekivano to što je rasla potrošnja građana u kontekstu pandemije COVID-19.

- Došlo je do oporavka potrošnje u BiH, ali i širom svijeta. Ovo je godina oporavka. Uglavnom su popustile sve mjere i to je vodilo rastu privatne potrošnje. Nije u pitanju to da je dohodak veći. Dohodak je niži, niži je životni standard, ali su građani, u odnosu na prošlu godinu, mogli trošiti – pojasnio je Čavalić.

U prijevodu, građani su ove godine imali priliku trošiti ono što su zaradili, za razliku od prošle godine.

Čavalić je skrenuo pažnju i na to da je povećana potrošnja jedan od razloga poskupljenja koje imamo na sceni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.