open-navfaktor-logo
search
Zaraženo 22 miliona ljudi
Direktor WHO-a: Nadamo se da će pandemija koronavirusa biti okončana za manje od dvije godine
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako se nada da će pandemija koronavirusa (COVID-19) biti završena za manje od dvije godine.
21.08.2020. u 20:38
get url
text

Upoređujući špansku gripu, koja se dogodila prije 100 godina, s novom vrstom koronavirusa, Ghebreyesus je rekao kako danas imamo nedostatke poput globalizacije, blizine i povezanosti, ali i prednost poput napredne tehnologije.

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare, održanoj putem videokonferencije u sjedištu WHO-a u Ženevi, poručio da je broj slučajeva zaraze COVID-19 u svijetu premašio 22 miliona, a da je istovremeno od bolesti umrlo više od 780.000 ljudi.

Vakcina će biti vitalno sredstvo i nadamo se da će biti dostupna što je prije moguće. Međutim, nema garancije da ćemo imati vakcinu, pa čak i ako ibudemo imali, ona neće sama završiti ovu pandemiju. Svi moramo naučiti kontrolirati i upravljati ovim virusom pomoću alata koji trenutno imamo. Moramo napraviti potrebne procedure u svom svakodnevnom životu kako bismo sačuvali sebe i druge - rekao je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je podsjetio da je španska gripa koja se pojavila 1918. godine, završila za dvije godine.

- Imamo nedostatke poput globalizacije, blizine i povezanosti. Ali imamo prednost poput napredne tehnologije. Stoga se nadamo da ćemo ovu epidemiju završiti za manje od dvije godine - poručio je Ghebreyesus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.