open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Djevojci "provalio" u Facebook i tražio novac da ne objavi njene fotografije bez hidžaba
Optuženi je od oštećene tražio da mu plati 10 KM za povrat kontrole nad Facebook profilom i 100 maraka kredita na broj telefona
28.09.2018. u 15:19
get url
text

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Ilerija Feyzullaha Ugura, koja ga tereti za krivično djelo neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka.

U optužnici, koji je podiglo zeničko Kantonalno tužilaštvo, navodi se da je Ugur tokom maja ove godine u Zenici, koristeći znanje i vještine iz oblasti informacionih tehnologija, neovlašteno pristupio profilu na društvenoj mreži Facebook korisnice E.  B. iz Zenice, a potom nad njim preuzeo kontrolu i administraciji. 

Tom prilikom je došao u posjed fotografija, video zapisa i privatnih poruka između djevojke i njenih prijatelja. Optuženi je potom, kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist, od E. B. tražio da mu plati 10 KM za povrat kontrole nad Facebook profilom i 100 maraka kredita na broj telefona sa kojeg joj se javio, kako bi prestao sa objavljivanjem njenih i fotografija njene prijateljice bez hidžaba, kao i razmijenjenih poruka sa prijateljima, te tako prouzrokovao štetu po njenu čast i ugled.

Djevojka traženi novac nije uplatila, već je o svemu obavijestila svog oca, koji je to prijavio policiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.