open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Dobrovoljci u Kijevu prolaze vojnu obuku, štete na infrastrukturi oko 63 milijarde dolara
Dobrovoljci u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, koja je izložena ruskim napadima, prolaze vojne treninge.
26.03.2022. u 11:58
get url
text

Na snimcima koje je zabilježio reporter Anadolu Agency vidljivi su i objekti uništeni usljed napada. Mnogi civili, uključujući djecu, sigurnost su potražili pod zemljom, u metro stanicama.

Rusija je 24. februara počela rat koji je izazvao bijes međunarodne zajednice. Članice Evropske unije (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) samo su neke od mnogih zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

U Ukrajini je poginuo najmanje 1.081 civil, dok je 1.707 ranjeno, podaci su Ujedinjenih nacija (UN), s tim da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Dobrovoljci na vojnoj obuci

Više od 3,7 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje, dok je interno raseljeno više od 6,5 miliona, pokazuju podaci Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a (UNHCR).

Šteta na infrastrukturi nanesena tokom ruskih napada u Ukrajini procjenjuje se na skoro 63 milijarde dolara.

Stručnjaci sa Kijevske škole ekonomije objavili su analizu u kojoj se navodi da je ukrajinska infrastruktura pretrpjela štetu u iznosu od 62,88 milijardi dolara.

Šteta nastala u proteklih sedam dana je procijenjena na 3,5 milijardi dolara.

Oštećen 4.431 objekat

Stručnjaci su u izvještaju naveli da je u ruskim napadima oštećeno više od 8.000 puteva, 260 mostova, 4.431 stambeni objekat, 92 fabrike ili preduzeća, 378 obrazovnih ustanova, 138 zdravstvenih ustanova, dvije luke, osam civilnih i deset vojnih aerodroma, kao i osam elektrana, uključujući nuklearnu elektranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.