open-navfaktor-logo
search
Akcija FUP-a I GPBiH
Dolijao nakon devet godina: Uhapšen jedan od učesnika pljačke u Međugorju u kojoj je ubijen zlatar
Pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili su M. Č. (1981) iz Posušja zbog krivičnog djela razbojništvo u vezi sa krivičnim djelom pomaganje.
14.06.2021. u 20:37
get url
text

Kako je saopćio FUP, on je zajedno sa još dvije osobe učestvovao u pljački zlatarske radnje u Međugorju koja se dogodila prije punih devet godina, a kojom prilikom je ukraden zlatni nakit vrijedan 42.910 KM.

Prilikom ove pljačke došlo je do upotrebe vatrenog oružja, što je dovelo do ranjavanja, a potom i smrti Mikela- Mikija Dedaja, rođenog 1961. godine na Kosovu, a nastanjenog u Međugorju. 

Razbojništvo u kojem je ubijen nesretni muškarac desilo se 14. juna 2012. godine oko 22 sata. 

Tada su u zlataru sa vatrenim oružjem ušla tri pljačkaša obučena u dresove hrvatske reprezentacije, a na glavama su imali maske "nindža kornjača" i opljačkale nakit.

Prilikom izlaska iz zlatare pred njih je izašao Dedaj, otac šestero djece, koji je bio stric vlasnika zlatare, s namjerom da ih spriječi, ali su razbojnici zapucali i ranili ga.

Pljačkaši su se sa mjesta događaja udaljili u crvenom "golfu" koji je kasnije pronađen na putu prema Čapljini.

- Navedena akcija je provedena uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH, te je lice kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije - naveli su iz FUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.