open-navfaktor-logo
search
Nove prepiske
Donji dom američkog Kongresa osudio rasističke komentare Trumpa
U meni nema ni trunke rasizma, a Republikanci ne smiju pokazati slabost i upasti u njihovu stupicu, napisao je američki predsjednik
17.07.2019. u 07:46
get url
text
get url
text

Donji dom američkog Kongresa osudio je "rasističke komentare" predsjednika Donalda Trumpa, koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina.

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika, javlja AFP.

Trump je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle". 

U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", da bi u utorak napisao kako te objave "nisu rasističke". 

- U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasovanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati slabost i upasti u njihovu stupicu - napisao je američki predsjednik. 

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, a izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana. 

- To su naše sestre - kazala je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjednica Doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu.

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a. 

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Agencija Reuters ukazuje kako je rezolucija protiv Trumpa zapravo samo simbolička i nema nikakvu pravnu težinu, no bilo kakva podrška republikanaca (a glasala su za osudu i četiri republikanska zastupnika) znači da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega, prenosi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.