Karadžić je smješten u zatvor gdje sada kaznu odslužuju uglavnom silovatelji i pedofili, a većina njih je u starosnoj dobi od 50 i više godina.

Zatvor na ostrvu Wight počeo je sa radom 1863. godine. Ostrvo Wight se nalazi u Lamanchu, svega nekoliko kilometara od Southamptona na južnoj obali Britanije.

Wight je između ostalog najpoznatiji po tome što su u njemu zatvorske kazne služili neki od najozloglašenijih krvnika, masovnih ubica i pedofila poput Petera Sutkliffa, serijskog ubice koji je ubio najmanje 13 žena tokom 70-ih u Velikoj Britaniji. Zatim Iana Bradya, zloglasnog britanskog ubice koji je oduzeo život mnogim mladićima i djevojkama šezdesetih godina, Garya Glittera, muzičara čije je pravo ime Paul Gadd, osuđenog na višegodišnju kaznu zbog zlostavljhanja djece...

Posljednji izvještaj inspekcije prilikom posjete zatvora ukazao je da se zatvorenici ne osjećaju sigurno prilikom boravka u ovom zatvoru.

-  Otkrili smo da se zatvorenici osjećaju poprilično nesigurno. U našem istraživanju, više od polovine zatvorenika izjavilo je da se osjećalo nesigurno tokom svog boravka u ovom zatvoru. Nasilje je prethodnih godina značajno poraslo - navodi se u izvještaju inspekcije iz 2019. godine, kada je inspekcija i posljednji put ušla u ovaj zatvor.

Također, u inspekcijskom izvještaju se navodi da je nivo samopovređivanja i samoubistava u prethodnih nekoliko godina u ovom zatvoru porastao. U nalazu inspekcije se navodi i to da se deset posto zatvorenika izjasnilo kao homoseksualci.

Prema pisanjima tamošnjih medija koji su imali priliku razgovarati sa bivšim zatvorenicima ovog zatvora, pojedine ćelije nemaju čak ni svoj toalet.

Uvjeti i ambijent u Wightu često utječu na psihološko stanje zatvorenika, pa je zabilježen veći broj zatvorenika kojima je dijagnosticirana demencija. Gotovo trećina zatvorenika u Wightu služi doživotnu kaznu, a prema nalazu inspekcije iz 2015. godine, zabilježeni su deseci seksualnih napada.

Od hiljadu zatvorenika koliko ih izdržava kaznu u ovom zatvoru, deset posto čine muslimani što je manje nego u drugim zatvorima, a to je navedeno kao razlog Karadžićevog premještanja upravo na to mjesto, "da ne bi bilo osvete".