Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su održali Skupštinu na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka.

Prema riječima dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata, doneseni su sljedeći zaključci:

- Pacijenti i njihovi interesi na prvom su mjestu.

- Članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS nastavljaju sa generalnim štrajkom.

- Angažuje se advokatska kancelarija, koja će na osnovu dvije presude koje postoje, pokrenuti krivičnu prijavu vezanu za diskriminirajuće koeficijente koje su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS ovih dana iznosili u javnosti. Dakle, 2017. godine doktorima medicine i stomatolozima koeficijenti su povećani, a ostalim radnicima u zdravstvu - nisu.

- Pošto je ovo velika politička igra, obraćamo se ombudsmenima, MOR-i Visokom predstavniku.

- Obraćamo se i Etičkom komitetu, jer ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić gura doktore da prave profesionalnu grešku, odnosno da se što više pacijenata šalje pod "cito" (hitno).

Selimić je naglasio da će se u narednom periodu ispred zgrade Vlade KS ponovo ogranizirati protesti zdravstvenih radnika.

- Čim nam iz advokatske kancelarije daju signal kako dalje nastupati, mi ćemo organizirati proteste. Činjenica je da u ovom trenutku postoji posljedica. Ako je sud presudio da koeficijenti doktora medicine i stomatologije nisu zakoniti, kako se onda plaće mogu isplaćivati!? Sad nam je potrebna advokatska kancelarija, dakle, stručni ljudi koji će nam kazati šta dalje činiti - pojasnio je Selimić.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS naglasio je da se nastavlja proces dokazivanja diskriminacije jednih nad drugima u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

- Godine 2017. jednoj grupi uposlenika u zdravstvu povećani su koeficijenti, dok su drugi ostali uskraćeni. To je klasična diskriminacija. Zbog toga smo podigli tužbu. Na Općinskom sudu je prekinut proces, uz obrazloženje da su svakako prestali važiti Kolektivni ugovori. Mi smo se žalili Kantonalnom sudu odakle nam je rečeno da smo u pravu. Jučer smo dobili rješenje Kantonalnog suda kojim se uvažava naša žalba, pa se proces vezan za diskriminaciju nastavlja dalje na Općinskom sudu - istakao je Selimić.