open-navfaktor-logo
search
Višestruki povratnici
Drogu bacili u Bosnu: Braća dileri iz Vogošće uhapšeni nakon dramatične potjere i slijetanja s ceste
Pripadnici Federalne uprave policije prekjučer su, nakon dramatične potjere, uhapsili braću Fuada (1977) i Nihada (1983) N. iz Vogošće, a koje terete za više krivičnih djela. 
12.01.2022. u 15:35
get url
text

Prema informacijama iz FUP-a, pripadnici te policijske agencije su pokušali kontrolirati vozilo u kojem su se nalazile osobe osumnjičene da se bave preprodajom droge. 

Međutim, umjesto da zaustave vozilo, oni su se oglušili na policijsko naređenje, te se nastavili ubrzano vozilom kretati prema policajcima, tom prilikom nanijevši jednom od njih lakše povrede i oštetivši službeno vozilo FUP-a.

Uslijedila je potjera, koja je okončana na području Općine Ilijaš, gdje su osumnjičena braća, usljed velike brzine, sletjeli s ceste. 

Dok su bježali od policije, iz vozila su u rijeku Bosnu bacili kesu u kojoj se nalazilo oko dva kilograma spida, kao i mobilne telefone. 

- Pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres vozila koje su lica koristila i pretraga terena, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Lica lišena slobode su prilikom kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije priznala da su tog dana prevozili oko dva kilograma opojne droge, te da su je odbacili - naveli su iz FUP-a, uz navođenje inicijala osumnjičenih. 

Iz FUP-a su dodali da se radi o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela, te da su nakon krim-obrade, predati Tužilaštvu KS.

Terete se za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, ugrožavanje prometa, a sve u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga. 

Iz Tužilaštva KS Faktoru je potvrđeno da je nakon što su osumnjičeni ispitani, postupajući tužilac od Općinskog suda  Sarajevu zatražio da im se odredi jednomjesečni pritvor zbog bojazni od bjekstva, kao i zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo. 

Nezvanično, radi se o članovima organizovane kriminalne grupe, koja je krajm 2016. godine "pala" u akciji kodnog naziva "Vog", a čijih je osam članova, zbog rasturanja narkotika u Sarajevu ukupno osuđeno na 24 i po godine zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.