open-navfaktor-logo
search
Opasnost od bjekstva
Državljani Hrvatske i Austrije: Pritvor supružnicima koji su kod Brčkog uzgajali marihuanu
Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor supružnicima P. K. (50) i K. K. (41), uhapšenim prije dva dana u policijskoj akciji kodnog naziva "Korov".
04.08.2022. u 15:48
get url
text

Budući da posjeduju državljanstva drugih država, osumnjičenima za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, jednomjesečni pritvor određen je zbog opasnosti od bjekstva.

- U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH prije dva dana uhapsila je P. i K. K, oboje državljani Hrvatske i Austrije, zbog sumnje da su u mjestu Gornja Skakava, jugozapadno od Brčkog, uzgajali Indijsku konoplju. Oni se sumnjiče da su na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada indijske konoplje s ukupno 302 stabljike. Usto, oni su u kući u tom naselju držali predmete koji se mogu dovesti u vezu sa uzgojem ove biljke, ali i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena - navodi se u naredbi o provođenju istrage.

VEZANI TEKST - Akcija "Korov": "Pala" droga vrijedna pola miliona KM, uhapšene dvije osobe

Pošto ih je policija uhapsila, nastavljena je kriminalistička obrada slučaja, a u daljem postupku postupajući tužilac Tužilaštva ispitao je osumnjičene i podnio prijedlog da im se, zbog opasnosti od bjekstva, odredi pritvor.

Radi osiguranja njihovog daljnjeg prisustva i uspješnog vođenja krivičnog postupka, Osnovni sud Distrikta odredio je pritvor za P. K. i K. K. u trajanju od jednog mjeseca. Nezavisno od odluke po žalbi, koju osumnjičeni mogu izjaviti Apelacionom sudu, Tužilaštvo i policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.