open-navfaktor-logo
search
Počelo suđenje
Državljanin SAD-a i BiH izbo poznanika, pa otišao za njim kao da se ništa nije dogodilo
Državljanin SAD i BiH Vladimir Opaček (28) iz Banja Luke, koji je optužen da je nožem ubo poznanika Srđana Jovića, nakon zločina otišao je za njim u stan njegovih prijatelja kao da se ništa nije dogodilo.
28.06.2020. u 19:30
get url
text

Jović je u Okružnom sudu, na suđenju Opačeku, ispričao da ga je on ubo iznenada bez ikakvog povoda i da je išao za Jovićem dok je ovaj bježao od njega.

- Tog dana bio sam u stanu kod druga Davora Dujdupa u naselju Starčevica i, kad sam izlazio iz zgrade optuženi me napao. Iznenada je nasrnuo na mene na stepenicama na izlazu iz zgrade, ubo me nožem nakon čega sam pao - kazao je Jović te dodao da je uspio da ustane i krene da bježi.

Prema njegovim riječima utrčao je u zgradu i otišao do četvrtog sprata, a optuženi je išao za njim.

- Usput sam sreo neke žene i rekao da zovu policiju i popeo se skroz do četvrtog sprata i bježeći od njega ponovo sam se vratio do izlaza gdje je stigla policija - rekao je Jović.

Optuženi Opaček ga je upitao zašto ne kaže da su zajedno ulazili u stan kod njegovih drugara gdje su sjedili oko 15 minuta prije dolaska policije, te ga upitao da li ga je napadao u stanu.

Jović je potvrdio da je tačno da je optuženi ipak ušao u stan za njim nakon što ga je ubo i da ga tada više nije napadao.

- To se desilo kada sam se vraćao sa četvrtog sprata zgrade gdje sam pobjegao poslije napada. Optuženi je za mnom ušao u stan gdje su bili Dujdup i Marko Gambiroža. U stanu se smirio i nije prijetio. Pitali smo ga zašto to uradi, a on je rekao da sam mu ranije putem telefona svašta rekao i psovao, što nije tačno. Ni danas ne znam zašto me napao, jer nismo bili u sukobu - rekao je Jović

Optužnica Opačeka tereti da je u stanju bitno smanjene uračunjivosti 3. januara prošle godine pokušao da ubije Jovića ispred zgrade u ulici Rajka Bosnića u banjalučkom naselju Starčevica. Navodi se da je optuženi tog dana sačekao Jovića ispred zgrade, napao ga i nožem ubo u grudi. Specijalista sudske medicine Dalibor Nedić potvrdio je u sudu da je vještačenjem potvrdio da je Jović u napadu zadobio povredu opasnu po život te da je samo hirurška intervencija spriječila fatalan ishod, objavio je Glas Srpske. 

Liječenje

Specijalista psihijatrije i subspecijalista forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović kazala je da je utvrdila da optuženi Vladimir Opaček ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti.

- U vrijeme krivičnog djela zbog toga, ali i mentalnog poremećaja usljed zavisnosti od opijata bio je u stanju bitno smanjene uračunjivosti - pojasnila je Stojanovićeva.

Predložila je obavezno psihijatrijsko liječenje optuženog od najmanje šest mjeseci. Istakla je da postoji opasnost da bi optuženi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.