open-navfaktor-logo
search
Otac ubijene Darije
Dugin: Rusija cijeni Vučića i Dodika, moramo završiti ono što smo počeli na Balkanu
Aleksandar Dugin, utjecajni nacionalista i ruski filozof čija je kćerka Darija Dugina sinoć ubijena kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, prije nekoliko sedmica je govorio o svom viđenju političke situacije na Balkanu.
21.08.2022. u 14:13
get url
text

Dugin je rekao da nema političko stajalište po pitanju Srbije jer je Srbija njegova ljubav.

- Razumijem sve, i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, mi imamo takav odnos sa Srbima da ga ne možemo opisati u praktičnim i političkim okvirima. To je opći osjećaj koji dijele gospodin Putin i naš narod, mi ćemo uvijek biti uz Srbiju kad god možemo. Naš narod doživljava Srbiju kao bratsku, možda i više od toga - rekao je Dugin.

Govorio je i o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Rusija razumije i cijeni njihov rad, rekao je.

- Mi jako cijenimo što Dodik radi u Bosni i Hercegovini. To pomaže da se u tako kritičnoj situaciji ne uvedu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će mnogo koštati Srbiju, pokušat će ih još jednom kazniti kao što ih kažnjavaju svih ovih 30-35 godina - rekao je Dugin.

- Zaokret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi oživljavanja slavenstva će se dogoditi. Vidjet ćete to kada formiramo svoj cilj na Balkanu. Sad moramo završiti ono što smo započeli - rekao je Dugin.

 

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao "Putinov mozak".

Ruski Istražni komitet saopćio je da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u Moskovskoj oblasti.

VEZANI TEKST - U eksploziji vozila ubijena kćerka bliskog Putinovog saradnika

U eksploziji je poginula novinarka Darija Dugina (30).

- Istraga razrađuje sve moguće verzije zločina - saopćio je komitet.

Kako piše "Komersant", poznati ruski filozof Aleksandar Dugin i njegova kćerka Darija učestvovali su u subotu na patriotskom festivalu "Tradicija".

Navodno, bilo je planirano da sa festivala zajedno odu kući, ali je u automobili bila samo ona. Prema podacima novinara, jedna od verzija je da je meta napada trebalo da bude Dugin.

Kako je saopćio politolog Sergej Markov, nakon pogibije kćerke Aleksandar Dugin se nalazi u bolnici.

Poznate ličnosti i političari za ovaj zločin direktno optužuju Kijev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.