open-navfaktor-logo
search
Nova Kaledonija
Dugo su odolijevali: Rijetki korona-free teritorij u svijetu sada se zatvara, imaju devet slučajeva
Nova Kaledonija, francuski prekomorski teritorij i jedno od rijetkih mjesta na planeti koje je bilo slobodno od COVID-19 zatvara se zbog otkrivanja devet slučajeva koronavirusa, objavili su danas lokalni dužnosnici.
07.03.2021. u 14:23
get url
text

Žarište koronavirusa na francuskom arhipelagu otkriveno je nakon što se direktor škole razbolio na ostrvima Wallis i Futuna, također francuskom teritoriju u Tihom oceanu, i natjerao vlasti da provjere ima li slučajeva koronavirusa.

- Prema prvim indikacijama, pacijent je razvio simptome sredinom februara i mogao je biti zarazan na Wallisu i Futuni od kraja januara - rekao je novinarima Thierry Santa, čelnik lokalne vlade na Novoj Kaledoniji.

Nije bilo ograničenja putovanja između dva francuska teritorija, ali je svaka osoba po povratku iz drugih područja morala u strogu hotelsku karantenu na 14 dana.

Nova Kaledonija zatvara se na dvije sedmice, počevši od sutra navečer, kako bi se, kako je rekao Santa, "suzbilo širenje virusa dok još ima vremena".

Ostvrva su ranije uspješno sprječavala prenos koronavirusa, koji je dosegnuo gotovo svaki kutak svijeta.

Nova Kaledonija, koja se nalazi uz sjeverozapadnu obalu Australije, postala je francuski teritorij 1853. godine i u početku je bila kažnjenička kolonija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.