open-navfaktor-logo
search
Izbori u Crnoj Gori
Đukanović i Abazović idu u opoziciju u Podgorici, Zukorlićev SPP loše prošao, dominacija Bošnjačke stranke
U Crnoj Gori jučer su održani lokalni izbori, a izlaznost je opet bila na zavidnom nivou. Procjenjuje se da je svoj glas dalo nešto manje od 70 posto građana Crne Gore.
24.10.2022. u 21:34
get url
text

Demokratska partija socijalista (DPS) predvođena predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i ove izbore doživjela je neugodno iznenađenje.

Glavni grad Crne Gore Podgorica po svemu sudeći više neće biti pod vlašću koalicije okupljene oko DPS-a. Iako je DPS po rezultatima najbolje rangirana stranka u ovom gradu, vlast bi mogla pripasti opozicionom bloku koji predvodi Pokret "Evropa sad". Pokret "Svi za naš grad" okupljen oko DPS-a osvojio je 24 mandata u Podgorici, dok "Evropa sad" zajedno sa Demokratama i Demokratskim frontom ima 30 ruku, što će biti sasvim dovoljno za formiranje vlasti.

Zanimljivo, ukoliko ovaj opozocioni blok uspije formirati vlast u Podgorici, u opoziciji će ostati Đukanovićev DPS, ali i URA koju predvodi premijer Crne Gore Dritan Abazović.

VEZANI TEKST - Ko je političar koji je pobijedio Đukanovića u Podgorici
 

Najbolji izborni rezultat među opozicionim strankama ostvarila je "Evropa sad", koja će, prema dosadašnjim rezultatima, imati i svog gradonačelnika u Podgorici. Na gradonačelničku funkciju zasjest će Jakov Milatović, pa će tako Đukanovićev DPS ostati bez gradonačelnika u Podgorici nakon 24 godine.

Pokret "Evropa sad" osnovana je nekoliko mjeseci prije održavanja lokalnih izbora. Sada će koalicione partnere tražiti na listi Demokratskog fronta i stranke Demokrata sa kojima će imati dovoljnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici.

Slavilo se širom Crne Gore, a u fokus je ponovo došlo slavlje Demokratskog fronta koji je proslavu organizirao uz trobojke i pjesmu "Veseli se, srpski rode".

 

Zanimljiva je činjenica da se predsjednik DPS-a Milo Đukanović nije pojavio ni na jednom predizbornom skupu u Podgorici, a na izbornim plakatima nije bilo njegovog imena, kao ni imena stranke, što alaudira na lošu unutarstranačku atmosferu o čemu se već odavno spekuliše.

Tamošnji politički analitičari smatraju da je loš izborni rezultat URA-e koju predvodi Abazović posljedica njegovog koaliranja sa Đukanovićem na državnom nivou.

Očekivana je dominacija Bošnjačke stranke, koja će i u naredne četiri godine voditi lokalnu upravu u Rožaju. Bošnjačka stranka bi prema preliminarnim rezultatima, mogla imati 22 od ukupno 34 zastupnika u skupštini. Koaliciji DPS-SDP-SD-LP pripalo je osam mandata, a cenzus su prešli i URA i Stranka pravde i pomirenja sa po dva mandata. SPP-u su ovo jedina dva mandata koja su osvojili na ovim izborima, a kandidate su imali skoro u svakoj općini.

U Baru prema dosadašnjim rezultatima neće biti promjena. Koalicija oko DPS-a proglasila je pobjedu, a računaju na podršku Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.

DPS će sačuvati vlast i u Bijelom Polju računajući na koaliranje sa Bošnjačkom strankom koja je u ovoj općini osvojila četiri mandata.

U Budvi Demokratski front ima apsolutnu većinu osvojivši čak 18 mandata, a do promjene vlasti doći će u Danilovgradu gdje je do sada vladala koalicija okupljena oko DPS-a. Blok koji predvodi Pokret "Evropa sad" imat će većinu u ovoj općini.

DPS, SD i SDP osvojili su apsolutnu većinu u Plavu, tako da u toj općini neće biti promjene vlasti. Bošnjačka stranka u Plavu je osvojila sedam mandata.

U Plužinama apsolutnu većinu ima Socijalistička narodna partija koja je osvojila čak 17 mandata, što ne iznenađuje s obzirom na to da ova stranka ima veliku popularnost godinama unazad u ovoj općini.

U Pljevljima je najveći broj mandata pripao Demokratskom frontu koji je osvojio 13 mandata, a "Evropi sad" je pripalo četiri mandata, tako da će u Pljevljima po svemu sudeći doći do promjene u vladajućim strukturama.

U Šavniku je situacija poprilično napeta. SNP, NSD i DNP zajedno su osvojili 14 mandata, a isto toliko su osvojili i DPS i SD. Međutim, u ovoj općini slijedi ponavljanje izbora na više biračkih mjesta.

U Zeti je Demokratska fronta blizu apsolutne većine osvojivši 16 mandata.

U općini Žabljak DPS i SD ostvarili su najbolji izborni rezultat, međutim po svemu sudeći opozicija će biti u prilici formirati vlast i DPS poslati u opoziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.