open-navfaktor-logo
search
Otvorena istraga
Dvoje djece umrlo, nekoliko u teškom stanju u Francuskoj nakon konzumiranja smrznute pizze
Dvoje djece je umrlo, a nekoliko hospitalizirano u Francuskoj nakon konzumiranja smrznute pizze. Analize su pokazale da su pizze bile kontaminirane bakterijom Escherichia coli. 
19.04.2022. u 20:22
get url
text

Prva trovanja su se desila u januaru, a proizvodne linije fabrike koju je kupio Nestle nisu bile zatvorene do 18. marta. 

Francuski list Le Monde piše da je osmogodišnji dječak preminuo u Parizu nakon što je bolovao od teškog hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS). Djevojčica od 12 godina je u vegetativnom stanju i više ne reaguje na podražaje iz okoline. Novorođenče je umrlo osam sati nakon rođenja. Dijete od sedam godina imalo je više srčanih zastoja. Drugi su se približili najgorem scenariju, poput jedne porodice čije je troje djece, od dvije, devet i deset godina, hospitalizovano od kraja januara do početka februara i još uvijek pate od posljedica.

Le Monde navodi da je ovim tragedijama zajedničko da su se dogodile nekoliko dana nakon što su djeca pojela Buitonijeve Fraîch'Up pizze proizvedene u Nestle fabrici. Analize su pokazale da su pizze bile kontaminirane bakterijom Escherichia coli (E. coli).

Preliminarnu istragu otvorila je 22. marta Jedinica za javno zdravstvo pariškog javnog tužilaštva zbog "ugrožavanja drugih, nehotičnog povređivanja i ubistva iz nehata". U srijedu, 13. aprila, žandarmi iz Centralnog ureda za borbu protiv kršenja okoliša i javnog zdravlja izvršili su pretrese u sjedištu Nestlea u Issy-les-Moulineauxu, tvornicu Caudry (Nord) i nekoliko drugih lokacija.

Istraga francuske agencije za javno zdravlje s Institutom Pasteur potvrdila je vezu između klastera HUS-a i pizze Buitoni. Identificirali su 53 potvrđena slučaja do 13. aprila, uključujući dvoje umrle djece, a istražuje 26 drugih.

Advokat Pierre Debuisson, koji brani 40 porodica žrtava, smatra da je vrijeme reakcije presporo.

- Prve hospitalizacije su se desile u januaru, a proizvodne linije fabrike nisu zatvorene do 18. marta. Pustili su da se proizvodi rasprodaju - dodao je.

Sa svoje strane, Nestle Grupa šuti. Zvanično, švicarski gigant više ne želi komentarisati zbog pravnog postupka koji je u toku.

- Ovo je faza u istrazi. Nastavljamo da u potpunosti sarađujemo s vlastima kako bismo osigurali da se istraga odvija nesmetano. U ovom trenutku nismo u poziciji da dijelimo više informacija. Želimo još jednom potvrditi da su sigurnost i kvalitet naših proizvoda naši glavni prioriteti - navela je grupa.

Fabrika Caudry prekinula je proizvodnju 18. marta, istog dana kada je poslano saopćenje za javnost u kojem se najavljuje povlačenje pizze. Kompanija je saopćila da je donijela odluku "nakon što je obaveštena o prisustvu bakterije E. coli u tijestu smrznute pice iz asortimana Fraîch'Up."

Italijanska kompanija Buitoni, koja je izgradila Caudry 1982. godine, više ne postoji. Kupila ju je 1988. švicarska grupa, koja je na kraju zadržala samo proizvodnju smrznute pizze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.