open-navfaktor-logo
search
Predmet "Maroko"
Dvoje Tunižana i dva Mostarca na optuženičkoj klupi: Migrante opljačkali, pretukli i ostavili u Podveležju
Podignuta je optužnica u predmetu kodnog naziva "Maroko" protiv četiri osobe za krijumčarenje migranata. Među optuženima su dvoje državljana Tunisa i dva državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
15.04.2020. u 13:34
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Tareka Oueslatija (1985), državljanina Tunisa, nalazi se u pritvoru, Mariem Sifi 2000) državljanka Tunisa, određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH, te Alena Falea (1991) i Belmina Škaljića (2000), obojica iz Mostara, državljani BiH. 

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu uhapsila jednu osobu zbog razbojništva i krijumčarenja ljudi

Optuženi se terete da su, krajem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za 1.500 eura po osobi, prokrijumčariti do  Slovenije, na teritoriju EU, pozvao u Mostar, gdje je angažirao optužene Škaljića i Fale, predstaviviši ih kao vozače.

Nakon toga, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policajci PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba, čime su počinili krivično djelo - krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.