Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao je na optužbe za ratne zločine iznesene protiv Harisa Silajdžića, ratnog premijera Republike Bosne i Hercegovine i bivšeg člana Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao da je riječ o prepoznatljivom rukopisu propagandnog i pseudo-pravnog sistema koji je uspostavio Dodikov režim, a čiji je cilj da promijeni istinu o ratu, da izjednači branioce i agresore, žrtve i zločince.

- Prijava koja je podnesena Tužilaštvu BiH protiv gospodina Harisa Silajdžića još jedan je u nizu pokušaja da se nasilno izmijeni istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Način na koji je ovaj napad na Silajdžića izveden i trenutak koji je odabran za njegovu izvedbu, jasno ukazuju da iza svega stoje politički motivi. I to mora biti rasvijetljeno. Napad na Silajdžića doživljavamo kao napad na časnu borbu bh. patriota - kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao da se sve patriotske snage moraju ujediniti i stati ukraj ovim napadima, čiji je cilj potkopavanje države BiH.

- Silajdžić i ja smo imali različite političke stavove o nekim važnim pitanjima. Ali ovo je pitanje koje nadilazi sva druga pitanja. Ovo je suštinsko pitanje borbe između istine i laži, između dobra i zla. Ništa nije, niti može biti važnije od toga. Tu smo svi jedno. I tu nema razlika. Časna borba Harisa Silajdžića za državu BiH, za istinu i pravdu, nikada ne može biti dovedena u pitanje - zaključio je Džaferović.