open-navfaktor-logo
search
Godišnjica stradanja
Džaferović u Kalinoviku: Uklonite Mladićev mural, to je civilizacijska sramota
Udruženje porodica žrtava "Istina Kalinovik 92" organizovalo je danas obilježavanje 29. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i susjednih opština koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove općine.
27.06.2021. u 14:07
get url
text

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast za žrtve zločina iz juna, jula i avgusta 1992. godine.

- Izgubio sam 13 bližih članova porodice, od oca, amidže, nane, strine i ostale familije. Od njih 13 našao sam šest, a za sedam još tragam, za njihovim posmrtnim ostacima - rekao je Kemal Pervan iz sela Jelašca kod Kalinovika.

Na području općine Kalinovik ubijena su 122 Bošnjaka.

- Uz pomoć instituta za nestale osobe, porodica i udruženja do danas je pronađeno 80, a još tragamo za 42 žrtve zločina u Kalinoviku - izjavio je Samir Vranović, predsjednik Udruženja porodica žrtava "Istina Kalinovik 92".

Članovi porodica i brojne delegacije prošle su putem od Rogoja, gdje je nađena jedna od masovnih grobnica, do škole "Ljutica Bogdan", predratne "Miladin Radojević", koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 zarobljenih civila.

{$galerijaFotografija}

Nakon polaganja cvijeća ispred škole, učesnici su posjetili i Barutni magacin, nekadašnji vojni kompleks, koji je služio za zatvaranje Bošnjaka. S mjesta masovnog stradanja civila upućene su poruke stanovnicima Kalinovika da otkriju mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava, a vlastima Kalinovika da uklone mural Ratku Mladiću koji se već nekoliko godina nalazi na ulazu u ovaj grad.

- Nikada nećemo zaboraviti šta se desilo od 1992. do 1995. godine, u Kalinoviku, ali i cijeloj BiH - poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je prisustvovao današnjem obilježavanju u Kalinoviku, a potom i u Nevesinju.

- Kultura održavanje kontinuiteta sjećanja je nešto što je jako bitno i zato sam danas ohrabren riječima koje sam čuo od predsjednika udruženja 'Istina Kalinovik 92'. Radi se o jednom ozbiljnom udruženju koje na vrlo ozbiljan i odgovoran način radi posao zbog kojeg je i osnovano. Podstičem i ovo, i sva druga udruženja u BiH da budu uporni u borbi za istinu, u borbi za pravdu i da nikada ne odustaju.

Moja posebna poruka u Kalinoviku je poziv lokalnim strukturama vlasti da se konačno suoče s istinom. Ratko Mladić neće biti upamćen kao heroj. U civiliziranom svijetu on će biti upamćen samo kao zločinac, a svi mi treba da idemo civiliziranim putem, putem civiliziranog svijeta, a ne putem barbarstva. Neka uklone ovaj mural koji nas dočeka na ulazu u Kalinovik, jer to je civilizacijska sramota - dodao je Džaferović.

Cvijeće je položeno i na lokaciji Mehka brda, Tuzlakova štala i na tunelu Miljevina, na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice s posmrtnim ostacima ubijenih.

U suđenjima pred Tribunalom u Hagu protiv Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Dragomira Kunarca i ostalih, te presudama Suda BiH protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje, Đorđislava Aškrabe, Slavka Lalovića, Novice Tripkovića, Krste Savića, Milka Mučibabića, Milenka Vukovića, Neđe Samardžića i Radovana Stankovića, dokazano je postojanje logora i izvršenje teških zločina u Kalinoviku. Za zločine u ovom gradu Sud BiH do sada je izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 85 godina.

 

Obilježavanje godišbjice stradanja Bošnjaka, Kalinovik, 27.06.2021.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.