open-navfaktor-logo
search
Nakon dva i po mjeseca
Džamija Al-Aqsa ponovo otvorena za vjernike i posjetioce
Jerusalemska džamija Al-Aqsa u nedjelju je ponovo otvorena za muslimanske vjernike i posjetioce nakon dvoipomjesečnog zatvaranja izazvanog pandemijom koronavirusa, ali su vlasti objavile izvjesne mjere opreza dok su zvaničnici upozorili na trend rasta lokalnih zaraza.
31.05.2020. u 11:23
get url
text

Nastavak molitvi u trećem najsvetijem mjestu Islama okončao je težak period za muslimane u Jerusalemu, koji su ove godine obilježili sveti mjesec posta ramazana i praznika Ramazanskog bajrama bez uobičajenih dnevnih obilazaka Al-Aqse i susjednog Doma stijene.

- Nakon što su otvorili džamiju osjećam kao da sam prodisala. Hvala Bogu - izjavila je stanovnica Jerusalema Umm Hisham kroz masku za lice i sa suzama u očima, nakon što je ušla u vjerski objekat sa stotinama ostalih muslimanskih vjernika.

Vijeće islamskog vakufa navelo je sporo lokalno širenje COVID-19 kao razlog svoje odluke da ukine ograničenja ulaska i ponovo otvori islamska mjesta molitve koja su bila zatvorena od 15. marta.

 Vijeće je, međutim, uvelo izvjesne mjere na smanjenju rizika širenja zaraze, dok je broj novih slučajeva u Izraelu porastao u posljednjim danima.

Vjernici moraju nositi maske za lice i donijeti vlastite prostirače za molitvu ukoliko žele da se mole unutar džamije.

Izgleda da nije ograničen broj ljudi kojima će biti dopušten ulazak u objekat površine 14 hektara, poznat među muslimanima kao Plemenito svetište i među Jevrejima kao Brdo hrama.

Više stotina vjernika prisustvovalo je jutarnjoj molitvi. Kasnije tokom jutra, grupa ortodoksnih Jevreja, u pratnji izraelske policije, ušla je u objekat kroz ulaz za posjetioce u blizini svetog judaističkog Zapadnog zida u Jerusalemu.

U Izraelu je registrovano 17.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 284 preminulih, dok su 386 slučaja zaraze i i troje preminulih potvrđeni na okupiranoj Zapadnoj obali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.