Egipat također pokušava postići primirje između Izraela i Palestine, ali do sada nije postignut napredak. Izrael je navodno odbacio egipatski prijedlog o prekidu vatre, ostavljajući zvaničnike u Kairu prilično frustriranim.

VEZANI TEKST - U izraelskim napadima na Gazu poginulo 200 Palestinaca, među kojima 59 djece

Posljednjih dana izraelske pomorske snage primijetile su kretanja na sjeveru Gaze, blizu imovine Hamasovih pomorskih snaga, objavile su to izraelske zračne snage (IAF).

Za to vrijeme SAD je zatražio od Izraela "detalje" i "opravdanje" za zračni napad na zgradu u Gazi u kojoj su bili smješteni međunarodni mediji, uključujući Associated Press i Al Jazeeru.

Putevi, voda, kanalizacija i druga infrastruktura poprilično su oštećeni, vršeći ekstremni pritisak na ionako krhki zdravstveni sistem na teritoriji Gaze.

- Bolnice su sada nepristupačne, osim ljudima koji doslovno nose svoje ranjenike na nosilima - rekla je Helen Ottens-Patterson za BBC Arabic.

- Elektrani u Gazi uskoro će ponestati goriva, tako da ćemo vrlo brzo ukinuti električnu energiju. To će naravno imati i poguban učinak na zdravstveni sistem - dodala je.