open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Eksplozija kod TV tornja u okupiranom Hersonu, Rusi brutalno pobili Ukrajince koji su se pokušali predati
Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je eksplozija.
28.04.2022. u 08:03
get url
text

Ruski mediji tvrde da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom. Dva projektila su navodno srušena, dok je treći pao kod TV tornja.

Ruske snage upotrijebile su jučer suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup u Hersonu.

Lokalne vlasti kažu da je Rusija u utorak imenovala svog gradonačelnika Hersona nakon što su njene trupe preuzele sjedište administracije u glavnom gradu regije, koji je bio prvi veliki urbani centar koji je zauzet nakon početka invazije 24. februara. Neki stanovnici organizirali su povremene proteste protiv okupacije, a mnoštvo se jučer ponovno okupilo u centru grada.

Ukrajina je ranije objavila da Rusija planira na jugu zemlje organizirati referendum za stvaranje separatističke regije poput onih u istočnoj Ukrajini.

Tokom mirnog proukrajinskog skupa u Hersonu, ruski vojnici upotrijebili su suzavac i šok granate protiv civilnog stanovništva, saopćio je glavni državni tužilac Ukrajine.

Najmanje četiri osobe su ranjene.

Sjedinjene Države imaju kredibilne informacije da su ruski vojnici smaknuli ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati u blizini Donjecka, rekla je jučer u UN-u američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, sutkinja Betch Van Schaack.

- Imamo kredibilne informacije da je ruska vojna jedinica u blizini Donjecka pobila Ukrajince koji su se pokušavali predati, umjesto da su ih zarobili. Ako je to istina, radi se o kršenju osnovnih principa rata - rekla je Van Schaack.

Dodala je da je SAD primio uvjerljive izvještaje da su osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa.

- Tijela žrtava pokazuju znakove mučenja. Imamo i zastrašujuće izvješaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica - dodala je.

- Te fotografije i izvještaji sugeriraju da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute grupe individualaca, nego otkrivaju duboko uznemirujući model sistemskog kršenja ljudskih prava na svim područjima gdje su prisutne ruske snage - rekla je Van Schaack te dodala da je sve više dokaza o ovakvim zločinima svakog dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.