open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
EMA: Dvije doze vakcina protiv COVID-19, odobrenih u EU-u, štite i od delta soja
Dvije doze vakcine za COVID-19 štite, čini se, od veoma zaraznog delta soja koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA).
02.07.2021. u 09:09
get url
text

- Podaci koji se pojavljuju, a dobijeni su od konkretnih dokaza, pokazuju da dvije doze vakcine štite od delta varijante - rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju vakcinacije u Evropskoj agenciji za lijekove.

Broj zaraženih koronavirusom ponovo raste u Evropi od prošle sedmice, nakon deset uzastopnih sedmica pada, saopćio je evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok se širi val zaraznijeg delta soja.

- Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante. Čini se da trenutno četiri vakcine odobrene u Evropskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Evropom, pa i od delta varijante - rekao je Cavaleri.

Trenutno je EMA u Evropskoj uniji za upotrebu odobrila četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson.

Evropski ured WHO-a predviđa da će takozvani delta soj, prvi put otkriven u Indiji, prevladati do augusta, rekao je te potvrdio procjenu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.