open-navfaktor-logo
search
Predmet "Lipa"
Epilog akcije protiv krijumčara ljudi u USK: Traže pritvor za šest, mjere zabrane za dvoje uhapšenih
Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest i mjera zabrane za dvije osumnjičene osobe uhapšene u akciji "Lipa" zbog krijumčarenja ljudi.
11.12.2020. u 11:19
get url
text

Terete se za krivično djelo organizirani kriminal, krijumčarenje ljudi, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora predložene su zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Mjere zabrane predložene za dvije osobe uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva "Lipa", koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj, čime su počinioci krivičnih djela ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

{$galerijaFotografija}

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Lipa" provedenoj na području Unsko-sanskog kantona, a pretresi i hapšenja su vršeni na više od 20 lokacija u USK.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu zadokumentirano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetaka, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo djelo pranja novca.

Nezvanično se moglo čuti da se radi se o grupi za koju se sumnja da je prokrijumčarila više od 600 migranata.

Više od 23 osobe su obuhvaćene istragom, a navodno su umiješani i pripadnici MUP-a USK-a.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, nastavlja se intenzivan rad na predmetu.

Akcija Lipa privođenje, krijumčarenje migranata, 11.12.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.